Blij met aandacht voor machtsmisbruik

Op dinsdag 6 december 2022 stond onderstaande ingezonden tekst in het Nederlands Dagblad:

Het ND besteedt aandacht aan het onderwerp machtsmisbruik in de kerk (zie o.a. ND 28 november en de podcast Dick en Daniël geloven het wel). Wij als leden van de Commissie Seksueel Misbruik in Kerkelijke Relaties (actief in de Nederlands Gereformeerde Kerken en de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt) zijn blij met deze aandacht. Niet voor niets staat het onderwerp machtsmisbruik op de agenda van de kerken. Op ons verzoek heeft de generale synode/landelijke vergadering van 2020 onze commissie de opdracht gegeven na te denken over machtsmisbruik in de kerk en eventueel met voorstellen te komen. We werken eraan om de volgende synode met concrete voorstellen te dienen. Die voorstellen zijn o.a. verbetering van mogelijkheden om machtsmisbruik te melden en een zorgvuldige behandeling van klachten over machtsmisbruik.

Hierop heeft Edgar Kramer de volgende reactie gegeven:

Wij werken samen met het Meldpunt Seksueel Misbruik en hebben regelmatig overleg met andere kerkverbanden. Inmiddels worden vertrouwenspersonen in de trainingen die het Meldpunt Misbruik aanbiedt al breder toegerust dan alleen rond het thema seksueel misbruik. Wij zijn ervan doordrongen dat machtsmisbruik in de kerk voorkomt, en bereiden de bespreking en besluitvorming voor binnen de kerken. Ondertussen is de groeiende aandacht voor dit thema welkom.
(Edgar Kramer, dinsdag 6 december 2022, Nieuwleusen)

 •  

   

   

   

  De podcast met de titel “Hoe herken je de ‘Matthijs’ in je kerk” is te beluisteren op de website van het Nederlands Dagblad.

  Klik hier om de podcast te beluisteren.

  Klik hier voor het artikel in het Nederlands Dagblad met de titel ‘Blij met aandacht voor machtsmisbruik’.