Daders

Deze pagina is speciaal voor daders. Ben je dader van misbruik en ben je op zoek naar een plek waar jij je kunt melden, of ben je op zoek naar hulp? Dan is deze pagina voor jou.

Soms ben je onbewust dader geworden. Er was bijvoorbeeld sprake van een relatie, maar jij stond ook in een ambt.
Soms ben je heel bewust dader geworden. Je vond iemand aantrekkelijk, en je hebt misbruik gemaakt van de positie die je ten opzichte van de ander had.

In beide gevallen is het belangrijk dat je niet alleen bent. Je hebt steun nodig en hulp.

Hulp voor daders

Er is voor daders steeds meer hulp beschikbaar. Gelukkig maar, want vaak heeft een dader zelf ook veel meegemaakt en wanneer een dader graag hulp wil, wil deze soms ook heel graag verandering in het gedrag en denken. Dit is echter niet gemakkelijk. Daar heb je iemand bij nodig die je bij kan staan en de juiste hulp kan bieden.

Je kunt voor hulp het beste naar je huisarts gaan. Hij of zij kan je doorverwijzen naar de juiste hulp.

Wanneer je kinderporno kijkt of produceert, of wanneer je een kind misbruikt hebt, kun je terecht bij de organisatie Stop it Now. Zij zijn gespecialiseerd in daderhulp. Je kunt hier ook anoniem je vragen stellen.

De interne vertrouwenspersoon en daders

Bijna elke gemeente heeft een interne vertrouwenspersoon. Deze is ook bereid om naar jou te luisteren.

Goed om te weten: een vertrouwenspersoon kan ondertussen ook al aangesproken zijn door het slachtoffer. In dat geval kan hij/zij jou niet helpen. Je kunt dan bij de andere vertrouwenspersoon in de gemeente terecht of bij de vertrouwenspersoon van een naburige gemeente. Kun je dit niet goed vinden, neem dan contact op met de vertrouwenspersoon van het Meldpunt Misbruik (06 81 08 01 17)

Het Meldpunt Misbruik en daders

Het Meldpunt Misbruik staat ook daders bij. Dit kan door naar jou te luisteren, maar ook door je advies te geven over wat je kunt doen. Je kunt hiervoor contact opnemen met de vertrouwenspersoon (06 81 08 01 17).

Let op: Wanneer zich zowel dader als slachtoffer bij het Meldpunt Misbruik melden, zal dit niet door dezelfde medewerker worden behandeld. De medewerkers zullen dan ook niet overleggen over de situatie.

Dader én beschuldigde?

Het kan zijn dat je dader bent, maar dat er op dit moment ook een beschuldiging tegen jou ligt bij de kerkenraad of bij de politie. Kijk dan ook eens op onze pagina voor beschuldigden.

Dader en aangifte

Je kunt jezelf als dader ook aangeven bij de politie als je strafbare feiten hebt gepleegd. Je kunt zelf ook melding doen bij de kerkenraad op het moment dat het om misbruik binnen de gemeente gaat.