Toerustingsdag 2024

Op 9 november 2024 vindt de jaarlijkse toerustingsdag van het Meldpunt Misbruik plaats in Barneveld. Meld je hier aan voor de toerustingsdag 2024!

Hieronder vind je alle informatie die voor deze dag nodig is. Omdat de dag op dit moment wordt voorbereid, wordt de informatie steeds aangevuld.

Het thema voor de toerustingsdag is:

Horen, Zien en Handelen

over de diverse rol van de vertrouwenspersoon

De vertrouwenspersoon heeft in de gemeente een heel diverse rol. Van luisteren tot adviseren (gespreksvoering) en van signaleren tot communiceren (preventie e.a.). Daar willen we tijdens deze dag bij stilstaan.

Dagindeling

De toerustingsdag heeft een divers programma. Het dagprogramma is als volgt:

9:15 – 9:55 Aanmelden

10:00 Plenaire start met openingsmeditatie door ds. Mulder (HHK Waarder)

10:45 Workshopronde 1: Gesprekstechniek (Uitleg + casuïstiek + mogelijkheid tot netwerken)

12:00 Lunchpauze

13:00 Workshopronde 2: keuze uit diverse workshops (zie hieronder)

14:15 Workshopronde 3: keuze uit diverse workshops (zie hieronder)

15:30 Gezamenlijke afsluiting

Opening

Horen, zien en handelen. Als vertrouwenspersoon heb je een diverse rol in de gemeente. Maar waarom zou je handelen? Waarom is preventie zo belangrijk en waarom is het zo belangrijk dat er in de gemeente wordt gesproken over onderwerpen als seksualiteit, onrecht en misbruik

Wat is het Bijbelse mandaat dat we hebben om in de gemeente te werken aan een veilige kerk? Bij deze vraag zal dominee Mulder stilstaan tijdens de openingslezing voor de toerustingsdag van 2024.

Workshops

Tijdens de toerustingsdag worden diverse workshops aangeboden. De eerste ronde is voor iedereen heel relevant. Er is in die ronde dus ook geen keuzemogelijkheid. Tijdens ronde 2 en 3 worden tien verschillende workshops aangeboden. Je kiest bij aanmelding de workshops die voor jou het meest interessant zijn en die het beste bij de situatie in de gemeente passen.

Tip: Ben je met twee vertrouwenspersonen uit één gemeente? Kies dan verschillende workshops en deel de informatie achteraf met elkaar. Zo ga je extra toegerust naar huis!

Hieronder volgt een overzicht van workshops. Op een later moment worden de workshops verder uitgewerkt.

Workshop 1: Communiceren in de gemeente
Door: Ineke van Dongen – stichting Veilige Kerk

Aandacht voor (preventie van) seksueel misbruik wordt vaak gevoed door verhalen in de media. Het belang van een veilige kerk kan zomaar wegzakken als de verhalen verstommen. Dit korte termijn effect geeft weinig garantie op blijvende aandacht voor veiligheid in de kerk. Blijvend in beeld, hoe pak je dat aan? Tijdens deze interactieve workshop gaan we aan de slag met stap 6 uit het Stappenplan Veilige Kerk: zo betrek je hele gemeente.

Ik ben Ineke van Dongen, werkzaam voor Stichting Veilige Kerk. Ik heb 14 jaar gewerkt als coördinator bij het Meldpunt Misbruik en heb veel mogen ontwikkelen op het gebied van preventie. Het Stappenplan Veilige Kerk is daar een voorbeeld van. Ik ben ervan overtuigd dat veiligheid in de kerk de verantwoordelijkheid is van iedereen. Jij hebt als vertrouwenspersoon daarin een sleutelrol. Welkom dus bij deze workshop!

Let op: deze workshop is vorig jaar ook gegeven. Vanwege de grote belangstelling wordt deze herhaald.

Workshop 2: Gebruik en misbruik van macht in de gemeente
Door: Marianne Bronsveld – Meldpunt Misbruik

We lezen regelmatig verhalen over machtsmisbruik in de media, ook over machtsmisbruik in de kerk. Maar hoe werkt dat eigenlijk in de kerk? Wanneer wordt macht goed gebruikt en wanneer juist niet? Wat is de rol van de vertrouwenspersoon wanneer er sprake is van machtsmisbruik? In deze workshop leer je meer over macht en machtsmisbruik. Je leert misbruik te  signaleren, je leert waar je op moet letten wanneer iemand je vertelt dat hij/zij te maken heeft met machtsmisbruik in je gemeente en welke mogelijkheden er voor hem/haar zijn. Je krijgt ook handvatten voor de preventie van machtsmisbruik in jouw gemeente.

Mijn naam is Marianne Bronsveld. Ik ben coördinator van het Meldpunt Misbruik. Naast verhalen over seksueel misbruik komen er regelmatig verhalen bij ons binnen over machtsmisbruik. Dit is heel andere en weer heel specifieke problematiek, die bij veel mensen veel vragen oproept. Elke vertrouwenspersoon kan dit in de praktijk tegenkomen, dus we bereiden je hier graag op voor. Wat adviseer je en hoe gaat zo’n gesprek? Wil je dit weten: meld je dan aan voor deze workshop!

Let op: deze workshop is vorig jaar ook gegeven. Vanwege de grote belangstelling wordt deze herhaald. Deze workshop is voornamelijk geschikt voor mensen die getraind zijn vóór mei 2023.

Workshop 3: Met jongeren in gesprek over seksualiteit
Door: Wietske Kruyswijk – WisEducatie

Het open en respectvol spreken over seksualiteit is een belangrijk onderdeel van veilig kerk zijn. Hoe open kun je zijn? Wat bespreek je wel, en wat niet? Wie doet wat, en waarom? Op welke leeftijd en hoe sluit je aan? Hoe creëer je een doorlopend gesprek in de kerk? Hoe pak je dat aan? In deze workshop denken we hierover na, maak je de balans op en formuleer je concrete aanbevelingen om dit open gesprek te bevorderen binnen je eigen kerk/gemeente. 

Workshop 4: Online misbruik & jeugd
Door: stichting ChrisVoorkom

Tiktok, BeReal en Whatsapp. Het is onderdeel van de leefwereld van tieners, zo maken ze contact. Maar wat doe je als je merkt dat er onder de jongeren in je kerk een bewerkte foto rond gaat? Wat is jouw rol? En hoe ga je het gesprek aan over social media met tieners?  Na de workshop weet je meer over de leefwereld van tieners en heb je geoefend hoe je een gesprek met hen voert over hun online leefwereld.

Workshop 5: Omgaan met de dader
Door: Reclassering Nederland

Workshop 6: Geheimhouding en aangifte
Door: Caroline van der Wiel – Meldpunt Misbruik

Het is voor slachtoffers van seksueel misbruik niet te overzien wat hun verhaal zal losmaken als het uitkomt. Vaak lopen ze al jaren met dit geheim en als ze er dan eindelijk over durven vertellen, willen ze wellicht ook dat jij dit aan niemand doorvertelt. De vertrouwenspersoon is verplicht tot geheimhouding, maar kan de geheimhouding doorbreken wanneer er zeer dringende en ernstige redenen zijn. In deze workshop ga je aan de slag met het zorgvuldig afwegen of geheimhouding doorbroken moet worden, aan welke voorwaarden voldaan moet zijn en welke plek aangifte hierin heeft. Je leert over de kaders van geheimhouding, de plek van aangifte, het gesprek met slachtoffers en de eventuele vervolgstappen.  

Workshop 7: Omgaan met het gevoel ‘Wat als het niet waar is?’
Door: Eduscenes

Vaak hebben omstanders geen verkeerde intenties. Ze hebben misschien niet door dat ze de schuld onterecht bij het slachtoffer leggen. Daarnaast komt het ook voor dat het slachtoffer het zelf bagataliseert. Hoe ga je daar mee om als vertrouwenspersoon?

Eduscènes laat situaties zien in een scène waar zich dit voor doet. Als toeschouwer krijg je de gelegenheid om te kijken wat er gebeurt en te delen wat je ervaart.

Workshop 8: Huiselijk geweld en de rol van de kerk
Door: Maria Vermeulen – Meldpunt SMRK

Als vertrouwenspersoon kun je te maken krijgen met signalen van huiselijk geweld.  Onveiligheid binnen gezinsrelaties is ingrijpend om mee te maken. De plek waar je je bij uitstek geborgen moet weten, is een plek geworden waar angst, onzekerheid en pijn aanwezig is.
In deze workshop staan we stil bij specifieke processen die spelen binnen gezinnen waar (dreigende) onveiligheid aanwezig is. Naast oog voor signalen van onveiligheid, krijgen deelnemers ook praktische handvatten voor gespreksvoering met betrokkenen bij huiselijk geweld.
Tot slot bespreken we de wettelijke kaders die gelden bij huiselijk geweld. Denk hierbij aan meldrecht en meldplicht.

Workshop 9: De relatie tussen de vertrouwenspersoon en de kerkenraad
Door: Ad Heystek – Commissie CGK + Gemeentebegeleider

Workshop 10: De signaleringsfunctie van de vertrouwenspersoon
Door: Marloes Hagendijik & Ineke Wiegers (Beide trainers bij het Meldpunt Misbruik & IVP)

Als vertrouwenspersoon ben je, in vergelijking met de gemiddelde kerkganger, net iets meer gericht op de veiligheid in de gemeente. Je oren en ogen staan vaak net wat verder open, omdat je bijvoorbeeld de training al gevolgd hebt. Op die manier kan het zijn dat je dingen signaleert. Maar wat moet je daarmee? Wanneer is het belangrijk om aan de bel te trekken? Hoe ver reikt jouw signaleringsrol eigenlijk? In deze workshop krijg je, aan de hand van oefening en casuïstiek, handvatten om jouw signaleringsrol verder in te vullen. Je krijgt daarnaast handvatten hoe je de kerkenraad mee kunt nemen in jouw signaal en welke adviezen bij het signaal kunnen passen. 

Locatie

De toerustingsdag vindt plaats in het Johannes Fontanus College in Barneveld. Het adres is: Wethouder Rebellaan 135. Er is ruime parkeergelegenheid en de school is goed bereikbaar met het Openbaar Vervoer.

Kosten en betaling

De kosten voor de toerustingsdag bedragen €55 per deelnemer. Dit is inclusief lunch.

De betaling dient binnen twee weken na aanmelding te zijn voldaan. Dit kan op het rekeningnummer NL92RABO0309382130, t.n.v. Stichting Meldpunt Seksueel Misbruik. Vermeld hierbij: ‘Toerustingsdag 2024 – [eigen naam deelnemer]’.

Wanneer je je aanmeldt voor de toerustingsdag ga je automatisch akkoord met de algemene voorwaarden.

Aanmelden

Aanmelden voor de toerustingsdag kan hier.

  • Klik hier voor een terugblik op de toerustingsdag 2022

    Klik hier voor een terugblik op de toerustingsdag 2023