Voorlichtingsmomenten

Het is belangrijk dat mensen op verschillende momenten iets van jou als vertrouwenspersoon horen. Op de training Interne Vertrouwenspersoon leer je hier meer over. Daarnaast is het belangrijk dat er in de gemeente een bewust-zijn ontstaat over wat een veilige kerk is. Hierbij is samen spreken over veiligheid en onveiligheid ontzettend waardevol.

Een van de dingen die je hierbij kunnen helpen, is een voorlichtingsmoment. Dit kun je zelf organiseren, maar hierbij kun je ook gebruik maken van de expertise van het Meldpunt Misbruik. Wij helpen je hier graag bij, omdat we geloven dat een voorlichtingsmoment een zeer effectief middel is ter preventie van misbruik.

Wil je meer informatie, heb je vragen of wil je een voorlichtingsmoment aanvragen? Bel met onze coördinator Marianne Bronsveld (06 200 544 52) of stuur een mail naar info@meldpuntmisbruik.nl met daarin de vraag en je telefoonnummer.

Wij organiseren zelf een voorlichtingsmoment

Als je zelf een voorlichtingsmoment organiseert, kun je deze op je eigen manier invullen. Wij geven je een aantal tips waardoor een voorlichtingsmoment goed kan slagen:

  • Houd rekening met de context van je gemeente. Spreek met woorden die passen bij de manier waarop je gemeente spreekt.
  • Maak gebruik van de kennis die je hebt opgedaan tijdens de training Interne Vertrouwenspersoon
  • Maak gebruik van de informatie die je kunt vinden via Veilige Kerk. Download het stappenplan en maak gebruik van de verschillende werkvormen die als bijlage bij het stappenplan gevoegd zijn.
  • Geef de gemeenteleden enerzijds informatie (cijfers bijvoorbeeld), maar zorg dat ze anderzijds met elkaar in gesprek raken. Hierbij kun je de bovengenoemde werkvormen gebruiken.
  • Durf hulp te vragen. Neem contact op met het Meldpunt Misbruik (06 200 544 52) of met Veilige Kerk (info@veiligekerk.nl), wanneer je tegen vragen aanloopt.

Klik hier voor een voorbeeldpresentatie. Let op: we adviseren deze alleen te gebruiken als je de context van misbruik beter kent, bij voorkeur omdat je de training hebt gevolgd. Door verkeerde informatie te delen of informatie op een manier te delen die niet past bij de thematiek, kun je schade aanrichten.

Wij willen gebruik maken van de expertise van het Meldpunt Misbruik

Het Meldpunt Misbruik kan een voorlichtingsmoment verzorgen. Dit doen we op maat. Dat betekent dat we samen met jou bekijken op welke manier de avond (of een ander dagdeel) er het beste uit kan zien. We houden ervan om een mix te maken tussen interactief gesprek, werkvormen en informatieoverdracht. We houden hierbij rekening met de gemeente waar jij vertrouwenspersoon bent (welke achtergrond heeft de gemeente? Wat is er al gebeurd op het gebied van ‘veilige kerk’, etc).

Doelen en doelgroep

Met een voorlichting kun je verschillende doelen behalen. Deze vallen allemaal in de preventiesfeer: we willen voorkomen dat er misbruik plaatsvindt, en áls het plaatsvindt, willen we dat het gemeld wordt. Je kunt verschillende doelen hebben met een voorlichtingsmoment. Denk bijvoorbeeld aan bewustwording, handvatten om misbruik te voorkomen, het openen van een gesprek, voorbereiding op het opstellen van een gedragscode, etc. Veel vertrouwenspersonen vinden het fijn om zelf ook ruimte te krijgen zichzelf voor te stellen aan de aanwezigen.

Voorlichtingsmomenten kunnen voor verschillende groepen goed zijn. Soms spreken we met de gehele gemeente, soms met één team. Je kunt hierbij denken aan:

  • Alle gemeenteleden
  • Alle jongeren en jeugdleiding
  • Jeugdleiding
  • Alle mensen met een functie in de kerk
  • De kerkenraad
  • ….

Een aantal dingen die je moet weten:

  1. Wij geven de voorlichting altijd op locatie. De vragende gemeente zorgt voor een locatie (met beamer en geluid, behalve bij uitzonderingen. In dat geval graag even overleggen).
  2. De praktische organisatie van de voorlichting is aan degene die de avond aanvraagt: Jullie bepalen de doelgroep (indien gewenst in overleg met het Meldpunt Misbruik). De uitnodigingen worden ook verzonden door de kerkenraad of vertrouwenspersonen die de avond organiseren, etc.
  3. De kosten zijn €350,- (per dagdeel van max 3 uur). Dit is inclusief reiskosten. Dit bedrag moet zijn goedgekeurd door de kerkenraad.
  4. De voorlichting kan worden aangevraagd door vertrouwenspersonen of kerkenraden (of een commissie Veilige Kerk).
  5. Een voorlichtingsmoment kan worden aangevraagd door kerken die zijn aangesloten bij het Meldpunt Misbruik. Bij uitzonderingen kunnen wij ook bij anderen komen voor voorlichting. Bel daarvoor met de coördinator (06 200 544 52).
  6. De datum wordt in overleg afgesproken met het Meldpunt.
  7. Ongeveer twee weken voor de afgesproken datum wordt ongeveer een half uur per telefoon of videobellen voorbesproken wat de verwachtingen voor het voorlichtingsmoment zijn. Op deze manier kan de inhoud worden afgestemd op de gemeente.
  8. Een voorlichtingsmoment duurt ten minste 1.5 uur, maar bij voorkeur 2-2.5 uur.
  9. Op een voorlichtingsmoment is altijd aandacht voor de lokale vertrouwenspersoon. Je kunt je gegevens bekend maken op de beamer of bijvoorbeeld de avond inleiden. Tijdens het voorbereidend gesprek wordt besproken op welke manier jij hier aandacht aan wilt geven.

Wil je meer informatie of wil je een voorlichtingsmoment aanvragen? Bel met onze coördinator Marianne Bronsveld (06 200 544 52) of stuur een mail naar info@meldpuntmisbruik.nl met daarin de vraag en je telefoonnummer.