Training Vertrouwenspersoon

Heb jij een aanstelling als vertrouwenspersoon in de kerk? Dan wordt er misschien wel veel van je verwacht. Teveel misschien? Wij adviseren vertrouwenspersonen om de training Interne Vertrouwenspersoon (IVP) te volgen, lid te worden van een netwerk IVP bij jou in de buurt en de Toerustingsdagen van het Meldpunt te bezoeken.

Training

Het is belangrijk om je goed voor te bereiden op deze functie. Het Meldpunt helpt je daarbij door het geven van een training voor Interne Vertrouwenspersonen. Deze training bestaat uit vijf onderdelen die elk een dagdeel duren. Het accent van de training ligt op de taken van een vertrouwenspersoon inzake seksueel misbruik en grensoverschrijdend gedrag. Bij elk onderdeel ontvang je thuiswerkopdrachten zoals het kijken van documentaires, uitwerken van cases en leesopdrachten. De eindopdracht bestaat uit het maken van een plan van aanpak. Wat betreft de studiebelasting moet je naast de bijeenkomsten rekenen op 3 à 4 uur per onderdeel.

Onderdelen van de training zijn o.a.:

  • De persoon en de positie van de vertrouwenspersoon
  • Seksueel misbruik: wat is het en hoe ontstaat het?
  • Wat moet je doen als er andere meldingen komen?
  • Gespreksvaardigheden, praktische oefeningen en feedback
  • Aandacht voor preventie

Hier vind je het Programma Training Interne Vertrouwenspersoon. Meer informatie kan je opvragen bij Marianne Bronsveld, coördinator, via info@meldpuntmisbruik.nl of 06-2005 44 52.

Inschrijven

Schrijf je in voor de training door middel van het inschrijfformulier onderaan de pagina. Je ontvangt dan een bevestiging dat je bent ingeschreven.

Trainingsaanbod 2024:

We bieden, naast de trainingen op diverse locaties, ook een digitale training aan. Inschrijven voor de trainingen kan via het onderstaande inschrijfformulier. Voor het seizoen 2024 kan je een keuze maken uit de volgende locaties:

Apeldoorn
Maandagavonden 19 februari, 4 en 18 maart, 8 en 22 april

Digitaal I
Woensdagavonden 6 en 20 december, 10 en 24 januari
De digitale training met bovenstaande data is VOL.

Digitaal II
Woensdagavonden 14 en 28 februari, 13 maart, 3 en 24 april
(Zie hieronder om te lezen voor wie de digitale training bedoeld is)
De digitale training met bovenstaande data is VOL. Je kunt je voor de digitale training nog wel inschrijven. De data zullen op een later moment bekend gemaakt worden.

Drachten
Woensdagavonden 31 januari, 14 en 28 februari, 20 maart en 3 april

Rotterdam voorjaar 2024
Donderdagavonden 18 januari, 1, 15 en 29 februari, 14 maart

De training in Rotterdam met bovenstaande data is VOL. Je kunt je voor Rotterdam nog wel inschrijven, de data worden dan later bekend gemaakt.

Veenendaal
Donderdagavonden 18 januari, 1, 15 en 29 februari, 14 maart
De training in Veenendaal met bovenstaande data is VOL. Je kunt je voor Veenendaal nog wel inschrijven, de data worden dan later bekend gemaakt.

Zwolle
Woensdagavond 28 februari, Donderdagavond 14 maart, Woensdagavonden 27 maart, 10 en 24 april
De training in Zwolle met bovenstaande data is VOL. Je kunt je voor Zwolle nog wel inschrijven, de data worden dan later bekend gemaakt.

Aanvullende informatie

Tijden: Alle trainingen vinden plaats in de avonduren van 19.45 tot 22.00 uur, tenzij anders vermeld. Voor een goed verloop van de training en om te waarborgen dat je een volledige training ontvangt, wordt aanwezigheid bij alle avonden verwacht.

Kosten voor de training zijn: € 395,- per deelnemer. Deze kosten dienen bij inschrijving betaald te worden.
Iedere deelnemende persoon moet zich apart inschrijven (vb. bij een echtpaar schrijven de beide partners zich op een apart inschrijfformulier in).

Belangrijk voor de Digitale training:
De digitale training is bedoeld voor mensen die niet binnen redelijke afstand (>60 min) van een fysieke training wonen. In geval van lichamelijke problemen die ervoor zorgen dat u de training enkel digitaal kunt bijwonen, belt u met de coördinator van het Meldpunt (Marianne Bronsveld, 06 200 544 52) voor overleg.
Voor het deelnemen aan de digitale training is het hebben van goede apparatuur (laptop, eventueel een goede tablet), een rustige ruimte en een goede internetverbinding verplicht.

Wanneer de training vol is, kan je je nog wel inschrijven. Je schrijft je dan in voor een training op de gewenste locatie, waarvan de data nog niet bekend zijn. Deze zullen zodra ze bekend zijn per mail worden meegedeeld. De training zal (waarschijnlijk) binnen een paar maanden na de op de website genoemde data van start gaan.

Tevredenheidscijfers
Sinds 2016 hebben 682 vertrouwenspersonen de training met goede resultaten gevolgd. Het tevredenheidcijfer is 8,5.

De training is geschikt voor vertrouwenspersonen uit alle kerkgenootschappen. 

We raden je aan om bij inschrijving het mailadres info@meldpuntmisbruik.nl aan je contacten toe te voegen. Daarmee voorkom je dat de bevestiging van je aanmelding in je spambox of ongewenste mails terecht komt. De inschrijving is gelukt als u een bevestigingsmail hebt ontvangen. Bij twijfel kan je mailen naar info@meldpuntmistbruik.nl.

Met het delen van je persoonsgegevens ga je akkoord met onze privacyregels.

Let op: wanneer je je inschrijft voor deze training ga je automatisch akkoord met onze Algemene Voorwaarden.

Inschrijfformulier Training Interne Vertrouwenspersoon

Kerkgenootschap + Plaats (vb. CGK Amsterdam)
Voorkeur voor locatie
De training kost per deelnemer € 395,-. Vul hieronder het adres in waar de rekening naar toegestuurd kan worden:
Heb je een afspraak met de kerkenraad dat zij de training bekostigen, dan gaan wij er vanuit dat je de kerkenraad hebt geïnformeerd over de kosten van deze training.
This field is for validation purposes and should be left unchanged.