De rol van de vertrouwenspersoon

Profielschets

Wat heb je nodig als interne vertrouwenspersoon? Naast een levend geloof in Christus en betrokkenheid op het onderwerp heb je een aantal basisvaardigheden nodig. We hebben een profielschets opgesteld. Dit kan de kerkenraad helpen bij het zoeken naar een geschikte kandidaat en de vertrouwenspersoon bij het beantwoorden van de vraag of de functie bij haar / hem past.

Instructie

Het is belangrijk om goede afspraken te maken bij de aanstelling van vertrouwenspersonen. Het Meldpunt heeft een voorbeeld instructie interne vertrouwenspersoon geschreven die kerken kunnen gebruiken als zij vertrouwenspersonen benoemen. Het is belangrijk dat de vertrouwenspersoon dit document samen met de kerkenraad bespreekt voordat het document getekend wordt.

Onafhankelijkheid

Het is belangrijk dat je als vertrouwenspersoon onafhankelijk bent. Dit betekent dat de taak van vertrouwenspersoon niet samen kan gaan met een leidinggevende functie. Een vertrouwenspersoon kan bijvoorbeeld geen jeugdleider zijn of deel zijn van de kerkenraad. De taak van vertrouwenspersoon kan ook niet samengaan met het hebben van gezinsleden in de kerkenraad.

Verwachtingen en taken

De vertrouwenspersoon heeft verschillende taken. Met bovenstaande instructie bespreek je met je kerkenraad welke taken ook daadwerkelijk onder jouw verantwoordelijkheid vallen. Doorgaans worden de volgende taken door een vertrouwenspersoon uitgevoerd:

  • Opvang en begeleiding
    De vertrouwenspersoon functioneert als eerste aanspreekpunt voor klagers. In overleg en eventueel onder advisering van het Meldpunt kan de vertrouwenspersoon de klager gedurende het traject begeleiding bieden.
  • Adviseren
    De vertrouwenspersoon adviseert klager over een eventueel vervolgtraject.
  • Signaleren
    De vertrouwenspersoon geeft gevraagd en ongevraagd advies aan de kerkenraad rondom gesignaleerde knelpunten en preventie activiteiten.
  • Informeren
    De vertrouwenspersoon heeft jaarlijks overleg met de kerkenraad en legt daarbij verantwoording af middels een jaaroverzicht. Een voorbeeld jaarverslag kunt je hier vinden.
  • Voorlichting en preventie
    De vertrouwenspersoon stimuleert de kerkenraden en alle personen die betrokken zijn bij jeugdtaken te werken volgens het Stappenplan Een veilige kerk.
    In veel gevallen wordt van jou verwacht dat je het onderwerp warm houdt en dat je bijvoorbeeld stimuleert dat er omgangsregels worden opgesteld.

Het is belangrijk om te weten dat een vertrouwenspersonen de volgende dingen in ieder geval niet doet:

  • Je gaat niet zelf op onderzoek uit
  • Je bent nooit bij meerdere partijen betrokken (je bent geen mediator)
  • Je lost het probleem niet op
  • Je bent geen therapeut, advocaat, etc.
  • Je bent geen aanspreekpunt voor gewone kerkelijke conflicten. Dat ligt bij de kerkenraad.

In de training voor interne vertrouwenspersonen leer je meer over hoe dit werkt. Je leert ook hoe je moet omgaan met geheimhouding en welke regels hiervoor gelden.